Ja odradzam androida wbrew temu, że..., no właśnie jest na co 3 urządzeniu, bo przez to jest dziurawy i podatny na malware/spyware, że OMG, nie jest (i nie będzie, bo się nie da przez różnorodność specyfikacji i podzespołów telefonów, a android naprawdę potrzebuje konkret mocy w wyższych wersjach) odpowiednio zoptymalizowany i to nawet na dwurdzeniowcach (polecam filmy o spikes na HTC Sensation, która ma kozak bebechy, a HTC doświadczone ze swoim HTC sense, nie dało rady tego dobrze zoptymalizować i UI). Do tego 80 % rzeczy w markecie to śmiecie, a reszta to przeportowane (czyt. niedopracowane pod względem systemu android, który inaczej interpretuje instrukcje/renderuje niż iOS/WP 7.5 mango, a przez to te aplikacje mulą/wysypują się ) z iOS/innych systemów, aplikacje/gry (poza paroma wyjątkami aka android exclusive). "Bezpieczeństwo Android Market" czy obecnie już Google Play to abstrakcja - aplikacje może dodać każdy i są one akceptowane z automatu i nie sprawdzane uprzednio w "piaskownicy" pod względem kodu/działania, a dopiero wprowadzony po tylu latach Google/Android Bouncer okazał się marketingową ściemą w większości. Nie chcę mi się też sprawdzać co parę sekund, czy android market sam mi się bez mojej wiedzy zaktualizował/inne aplikacje i zjadło mi pół wykupionego pakietu danych. Ja mam iphona 4s, jeżeli Apple odpada to polecam coś z nowym windows phone 7.5 (poważnie, konkretnie napisany od podstaw system, oparty na dobrych fundamentach/jądrze i stale rozwijany i promowany, więc się z nim nie zginie, a wręcz zaryzykuję, że do wyjścia Windowsa 8 na jesieni będzie już konkret graczem na rynku).