1. Jaka konsola bedzie "lepsza"? xBox360 czy PS3? generalnie nie obchodza mnie te dodatki jak move/kinect bo te gry pod to sa zbyt glupie.
2. czy da sie to podlaczyc pod telewizor bez hd ready, czyli jakis staroc crt z eurozlaczem? jezeli tak to czy przez to grafa bedzie gorsza albo beda jakies przycinki?
Na niektórych forach może to wywołać wojnę, ale pokuszę się o stwierdzenie, że obecnie nie można jednoznacznie stwierdzić, która konsola jest lepsza. Argumenty w stylu "gry na x360 wyglądają i działają lepiej" to już przeszłość. Wybór konsoli IMO to tylko i wyłącznie kwestia gustu. Przed kupnem warto zbadać jakie gry ekskluzywne oferuje dana platforma i wybrać tą, która bardziej trafia w gusta. Warto również wziąć pod uwagę jaki sprzęt posiadają znajomi (możliwość pożyczania gier i wspólnego grania to nie lada plus).
Osobiście miałem x360, którego sprzedałem po kilku miesiącach na rzecz PS3. Od tego czasu minęły cztery lata i nie żałuję decyzji. Ilość i jakość oferowanych gier ekskluzywnych na PS3 moim zdaniem bije na głowę konkurencję.
Kontrolery ruchu "generalnie" Cię nie obchodzą, ale o tym też wspomnę. Moim zdaniem Kinect na chwilę obecną to tylko ładny chwyt marketingowy - w praktyce jest lipa. Zero precyzji i częsta frustracja, bo gra robi nie to, co chcemy. Może w następnej generacji będzie lepiej... a na chwilę obecną zdecydowanie lepiej bawiłem się z Move (i to w grach tzw. hardkorowych, np Killzone 3)
2. Da się podłączyć pod euro, ale jakość grafiki będzie pozostawiać wiele do życzenia. Niektóre gry źle znoszą skalowanie i w ekstremalnych wypadkach niektóre napisy w grach mogą stać się nieczytelne. Osobiście odradzam kupno konsoli bez telewizora / monitora HD Ready. Odbiornik na którym da się komfortowo pograć da się spokojnie kupić za jakieś 1500zł.
A co do nowej generacji: to nadal są tylko plotki i jeśli już, to można co najwyżej spodziewać się ZAPOWIEDZI. A od zapowiedzi do premiery jeszcze długa droga IMO. W międzyczasie, na obecnych konsolach, jest naprawdę sporo świetnych tytułów do ogrania
jeszcze wyczytalem ze multiplayer na xbox jest platny. to troche slabo
Dobrze słyszałeś