Myślę, że warto podjąć ten temat w szerszym gronie. Widzicie w ogóle szanse na stworzenie ligi pvp na d3?
Ja widzę to tak - Blizzard zapowiedział, ze w hostowanie i sponsorowanie turniejów pvp bawić się nie zamierza. Najprawdopodobniej będzie jakaś forma laddera jak np. w LoLu, do tego matchmaking czyli dobieramy sobie team, a system losuje nam przeciwników. Najlepsi dostają jakieś wirtualne odznaczenia i inne pierdoły.
Jeżeli jednak obok tego będzie możliwość stworzenia areny z dowolnym wyborem zarówno swojej drużyny jak i przeciwników, wtedy jesteśmy w stanie wkroczyć w to z butami czyli robić naszą ligę. Turnieje, ligi, jakieś nagrody, relacje live - to wszystko na pewno jesteśmy w stanie zorganizować.
Najlepiej by było jakby nie trzeba było nic balansować i zmieniać, nie banować żadnych skilli ani nie zabraniać żadnych przedmiotów. Rzeczywistość może nas w tym względzie trochę rozczarować, ale nawet jeżeli wspólnie zdecydujemy, że liga musi wprowadzić jakiś regulamin, a nie być tylko fame & awards providerem, to na naszą korzyść niewątpliwie działa fakt, że statów się nie rozdaje, a skillami można dowolnie żonglować, czyli jak ktoś wbije ten 60 lvl to nie musi robić nowej postaci bez względu na to, co byśmy w tych zasadach wymyślili. Wspólny stash też nie jest bez znaczenia, ale powiedzmy sobie, że to już sprawy dalsze, najważniejsze jest pytanie czy Waszym zdaniem takie przedsięwzięcie ma w ogóle rację bytu? Moim zdaniem tak, jeżeli oczywiście będzie spełniony ten podstawowy warunek, czyli możliwość tworzenia gier z wyborem przeciwnika, a trudno mi sobie wyobrazić, żeby takiej opcji nie było.